30-01-08

Rusland waarschuwt Europa om Kosovo

Als Europa zonder mandaat van de Verenigde Naties een politiemissie naar Kosovo stuurt, zal dat 'ernstige consequenties voor het systeem der internationale betrekkingen' hebben. Het Russische ministerie van buitenlandse zaken heeft dat dinsdag gezegd. Unilateraal optreden is in strijd met het internationaal recht, zei een woordvoerder van het ministerie.

De Europese Unie is van plan een politiemissie naar Kosovo te sturen om de huidige VN-missie in het gebied te vervangen. Secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon zei vrijdag dat hij zich nog niet achter de Europese plannen kan scharen, vanwege de betwiste status van Kosovo. De VN besturen Kosovo sinds het eind van de oorlog in 1999.

Kosovo wil onafhankelijk worden van Servie, maar zowel Belgrado als Moskou is daar tegen. Rusland heeft aangegeven in de VN-Veiligheidsraad zijn vetomacht te zullen gebruiken om onafhankelijkheid van Kosovo te voorkomen. Volgens Rusland is de internationale aanwezigheid in Kosovo geregeld in resolutie 1244 van de Veiligheidsraad en kunnen daar geen wijzigingen in worden aangebracht zonder toestemming van diezelfde raad.

16:41 Gepost door Kris Roman in Kosovo en Metohiya | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.