30-12-07

Serviërs betogen tegen onafhankelijk Kosovo

Duizenden etnische Serviërs zijn vorige week in de stad Kosovska Mitrovica in het noorden van Kosovo de straat op gegaan om te betogen tegen een onafhankelijk Kosovo.

Zij droegen spandoeken met teksten als „Kosovo, de ziel van Servië” en foto's van de Russische president Vladimir Poetin met de tekst „SOS, Red onze zielen”. Servië hoopt op steun van zijn orthodoxe bondgenoot Rusland om de onafhankelijkheid van Kosovo te voorkomen, die door de etnisch Albanese moslim-meerderheid wordt gewenst.

Marko Jaksic, een plaatselijke Servische leider, vertelde zijn gehoor dat de geplande missie van de Europese Unie niet welkom is in Kosovo.

De betoging is gehouden in het noordelijke, Servische gedeelte van het etnisch verdeelde Kosovska Mitrovica. De stad geldt als een van de meest waarschijnlijke punten waar de vlam in de pan kan slaan bij etnische onrust in Kosovo.

De VN-Veiligheidsraad buigt zich woensdag over de kwestie-Kosovo. De Servische provincie staat onder VN-bestuur sinds de NAVO-bombardementen op Joegoslavië in 1999.

kosovo2_142573d

01:48 Gepost door Kris Roman in Kosovo en Metohiya | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.