29-11-07

Rusland steunt Servië in geschil om Kosovo

De Russische minister van buitenlandse zaken heeft donderdag in het conflict over de toekomst van Kosovo zijn steun uitgesproken voor Servië, een traditionele bondgenoot van Rusland.

Na een bijeenkomst met zijn Servische ambtgenoot, Vuk Jeremic, waarschuwde minister Sergej Lavrov Westerse landen de Albanese meerderheid in de provincie niet aan te moedigen de onafhankelijkheid uit te roepen. Tevens benadrukte hij dat ook als er voor de aankomende deadline op 10 december geen overeenkomst wordt bereikt, de onderhandelingen moeten doorgaan. 'Er mogen geen voorgekookte oplossingen of kunstmatige deadlines worden opgelegd', zei Lavrov.

De toekomst van Kosovo is een van de belangrijkste geschilpunten geworden in de verslechterende betrekkingen tussen het Westen en het assertiever wordende Rusland. Onderhandelaars van de Europese Unie, Rusland en de Verenigde Staten proberen een overeenkomst tussen de Servische en Kosovaarse leiders te bewerkstelligen voor 10 december, als de bemiddelaars verslag moeten uitbrengen aan secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties. De Kosovaarse Albanezen dreigen eenzijdig de onafhankelijkheid uit te roepen als er op dat moment geen overeenkomst is bereikt.

Volgens Lavrov kan dit leiden tot onrust in de regio. Ook is hij bang dat separatistische bewegingen in andere regio's, onder meer in voormalige sovjetrepublieken, het voorbeeld van Kosovo zullen volgen. 'Het is noodzakelijk stappen te vermijden die een onwenselijk, illegaal precedent scheppen dat de stabiliteit op de Balkan en elders ondermijnt', zei hij.

Lavrov benadrukte ook dat Rusland erop staat dat de internationale onderhandelingen worden voortgezet als er voor de aankomende deadline geen overeenkomst wordt bereikt. 'De kwestie moet hoe dan ook worden besloten door de VN-Veiligheidsraad', zei hij. De minister waarschuwde Westerse landen niet buiten de VN om de onafhankelijkheid van Kosovo te erkennen.

00:50 Gepost door Kris Roman in Kosovo en Metohiya | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.